Domowe ciasteczka 0
Domowe ciasteczka

Dzisiaj dzielimy się z Wami przepisami na proste ciasteczka, których przygotowanie zajmie Wam chwilę. Największą ich zaletą jest to, że są zdrowe, proste i co najważniejsze... PYSZNE, a dodatkowo to Ty masz wpływ na to, co dodasz do środka i jakiej jakości będą składniki!

Zaproś do kuchni wszystkich domowników, nawet tych najmłodszych. Mali kucharze uwielbiają przygotowywać różne posiłki, które potem chętnie zjadają! Zatem do dzieła:

1. Wariant pierwszy to ciasteczka owsiane

Co Ci będzie potrzebne:

  • 1 tabliczka czekolady (najlepiej gorzka, dobrej jakości)
  • płatki owsiane
  • dodatki np. rodzynki, żurawina, płatki migdałowe

Przepis jest naprawdę prosty. Rozpuszczasz czekoladę w kąpieli wodnej. Kąpiel wodna polega na tym, że do większego rondla wlewasz wodę i wkładasz do niego miseczkę z pokruszoną czekoladą. Rondel stawiasz na ogniu i podgrzewasz. Mieszaj czekoladę do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wsyp płatki owsiane w takiej ilości, aby powstała gęsta masa, a płatki będą oblane czekoladą. Dodaj odrobinę rodzynek, żurawiny albo płatków migdałowych - to, co lubisz. Tak przygotowaną masę przekładaj łyżką na deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz wstawić ciasteczka do lodówki, wtedy szybciej zastygną. I gotowe :)

ciasteczka owsiane

 

Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę?
 
Gorzka czekolada zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia składników, takich jak: magnez - działa poztywnie na komórki nerowowe, cynk, selen - poprawiają humor, redukują stres, teobromina (pamietajcie, że jest ona szkodliwa dla psów i kotów), flawonoidy - działają poztywnie na układ krążenia, fenyloetyloamina - jest to substancja, która powoduje poprawę nastroju oraz wzrost pozytywnej energii.
 

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

polecamy zapoznać się ze świetnym artykułem na: https://wylecz.to/diety/dlaczego-warto-jesc-platki-owsiane-jaka-jest-ich-wartosc-odzywcza/

 

 

Dla bezglutenowców, proponujemy inny wariant:

2. Wariant drugi to ciasteczka amarantusowe:

Co Ci będzie potrzebne:

  • 1 tabliczka czekolady (najlepiej gorzka, dobrej jakości)
  • amarantus ekspandowany
  • dodatki np. rodzynki, żurawina, płatki migdałowe

Podobnie jak w ciasteczkach owsianych, czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej (patrz wyżej). Następnie do rozpuszczonej czekolady wsypujemy amarantus w takiej ilości, aby powstała gęsta masa. Możesz dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę. Tak przygotowaną masę przekładaj łyżką na deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz wstawić amarantuski do lodówki, wtedy szybciej zastygną.

amarantuski

 

 
Dlaczego warto jest amarantus?
 
Nasiona amarantusa zawierają bogactwo witamin i aminokwasów. Są również źródłem dobrze przyswajalnego białka. Co ważne nie zawierają glutenu, co jest szczególnie istotne w przypadku osób uczulonych na gluten.
 
 
Pyszne ciasteczka polecają się na weekend.
Dodatkowo są zdrowe, więc możesz je jeść z czystym sumieniem :)

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl