
Dzisiaj dzielimy się z Wami przepisami na proste ciasteczka, których przygotowanie zajmie Wam chwilę. Największą ich zaletą jest to, że są zdrowe, proste i co najważniejsze... PYSZNE, a dodatkowo to Ty masz wpływ na to, co dodasz do środka i jakiej jakości będą składniki!
Zaproś do kuchni wszystkich domowników, nawet tych najmłodszych. Mali kucharze uwielbiają przygotowywać różne posiłki, które potem chętnie zjadają! Zatem do dzieła:
1. Wariant pierwszy to ciasteczka owsiane
Co Ci będzie potrzebne:
- 1 tabliczka czekolady (najlepiej gorzka, dobrej jakości)
- płatki owsiane
- dodatki np. rodzynki, żurawina, płatki migdałowe
Przepis jest naprawdę prosty. Rozpuszczasz czekoladę w kąpieli wodnej. Kąpiel wodna polega na tym, że do większego rondla wlewasz wodę i wkładasz do niego miseczkę z pokruszoną czekoladą. Rondel stawiasz na ogniu i podgrzewasz. Mieszaj czekoladę do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wsyp płatki owsiane w takiej ilości, aby powstała gęsta masa, a płatki będą oblane czekoladą. Dodaj odrobinę rodzynek, żurawiny albo płatków migdałowych - to, co lubisz. Tak przygotowaną masę przekładaj łyżką na deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz wstawić ciasteczka do lodówki, wtedy szybciej zastygną. I gotowe :)
Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
polecamy zapoznać się ze świetnym artykułem na: https://wylecz.to/diety/dlaczego-warto-jesc-platki-owsiane-jaka-jest-ich-wartosc-odzywcza/
Dla bezglutenowców, proponujemy inny wariant:
2. Wariant drugi to ciasteczka amarantusowe:
Co Ci będzie potrzebne:
- 1 tabliczka czekolady (najlepiej gorzka, dobrej jakości)
- amarantus ekspandowany
- dodatki np. rodzynki, żurawina, płatki migdałowe
Podobnie jak w ciasteczkach owsianych, czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej (patrz wyżej). Następnie do rozpuszczonej czekolady wsypujemy amarantus w takiej ilości, aby powstała gęsta masa. Możesz dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę. Tak przygotowaną masę przekładaj łyżką na deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz wstawić amarantuski do lodówki, wtedy szybciej zastygną.